Een paspoort voor elke soort

Afbeelding 1 van 2

Ansjovis

Engraulis encrasicolus

maximaal 20 cm
maximaal 70 gram
tot 3 jaar
dierlijk plankton (voornamelijk roeipootkreeftjes) en algen

Levenscyclus

De ansjovis leeft in scholen van vele tienduizenden vissen. Hij kent een wijde verspreiding en komt voor in vrijwel alle niet al te koude zeeën, waaronder de Noordzee. De ansjovis paait vooral ’s zomers en zoekt daarvoor brak water op. In de Waddenzee paait de ansjovis bij Kornwerderzand en in de geul genaamd de Boontjes, tussen Kornwerderzand en Harlingen. Tijdens het paaien lozen ansjovissen tegelijkertijd hun sperma en eitjes, zo’n 13.000 tot 20.000 per vrouwtje, vrij in het water. Na ongeveer drie dagen komen de bevruchte eitjes uit. De eerste maanden groeit de jonge ansjovis erg snel, na vier maanden is hij al acht tot tien centimeter lang. Daarna zwakt de groei snel af. De ansjovis is geslachtsrijp vanaf ongeveer tien centimeter. De ansjovis vormt in elk levensstadium een belangrijke voedselbron voor andere dieren, zoals roofvissen, vogels en zeezoogdieren. 

Bijzonderheden

Ansjovis is een verzamelnaam, wereldwijd komen er wel 140 verschillende ansjovissoorten voor. In de Noordzee betreft het slechts één soort.
Op de Oosterschelde is er nog één beroepsvisser die met een zogenaamde ansjoviskamer zich heel specifiek op de trekkende ansjovis richt. In de Waddenzee vindt geen gerichte visserij op ansjovis plaats.

©Bron van de afbeeldingen: 1. Sportvisserij Nederland,  2. Wikipedia

Aanwezigheid in de Waddenzee

Aantal ansjovissen per vangdag in de afgelopen 50 jaar: