Een paspoort voor elke soort

Afbeelding 1 van 1

Haring

Clupea harengus

maximaal 45 cm
maximaal 1 kilo
tot 25 jaar
dierlijk plankton, vooral roeipootkreeftjes

Levenscyclus

In de Noordzee leven vier haringpopulaties van vele miljoenen vissen. De populaties leven door elkaar heen, maar zoeken in de paaitijd verschillende gebieden op om hun eieren af te zetten. Vóór de aanleg van de Afsluitdijk was er ook een populatie die de Zuiderzee opzocht om te paaien, de zogenaamde Zuiderzeeharing. Tijdens het paaien lozen alle haringen uit een school tegelijkertijd hun sperma en eitjes vrij in het water. De bevruchte eitjes zinken naar de bodem en komen afhankelijk van de watertemperatuur na 8 tot 40 dagen uit. De haringlarven laten zich door de zeestromingen meevoeren richting de kust. Ook de Waddenzee dient als kinderkamer. Hier verblijft de jonge haring ongeveer twee jaar. Vervolgens trekt hij terug naar de Noordzee en sluit zich aan bij de grote scholen volwassen haring. De haring is geslachtsrijp bij een leeftijd van drie tot vijf jaar bij een lengte van 20 tot 25 centimeter. Hij paait dan elk jaar tot hij sterft.

Bijzonderheden

Alhoewel het vrouwtje jaarlijks tienduizenden eitjes produceert, worden per vrouwtje slechts drie tot zeven larven volwassen. Er is niet genoeg voedsel voorhanden om alle larven te voeden.
Waar grote scholen haring zwemmen, lijkt het zeewater soms te ‘koken’. Dit gebeurt vooral ’s nachts, wanneer ze naar het oppervlaktewater stijgen en gasbelletjes vrijkomen uit hun zwemblaas.

©Bron van de afbeeldingen: 1. Sportvisserij Nederland,  2. Ecomare, www.eol.org

Aanwezigheid in de Waddenzee

Aantal haringen per vangdag in de afgelopen 50 jaar: