Een paspoort voor elke soort

Afbeelding 1 van 2

Makreel

Scomber scombrus

maximaal 60 cm
maximaal 3,4 kilo
tot 17 jaar
dierlijk plankton en kleine scholenvissen

Levenscyclus

De makreel komt algemeen voor in de Noordzee en jonge exemplaren zijn ook veelvuldig in de Waddenzee te vinden. De makreel overwintert op de zeebodem van de diepe Noordzee in een soort winterslaap, waarbij hij erg weinig eet. In het voorjaar wordt hij weer actief en zwemt in grote scholen door de oppervlaktewateren. De makreel voedt zich met dierlijk plankton door zijn bek open te houden tijdens het zwemmen. Vervolgens breekt in mei en juni de paaitijd aan. Het vrouwtje legt 200.000 tot 500.000 eitjes, die een oliedruppeltje bevatten waardoor ze een paar meter onder het wateroppervlak blijven drijven. Na het paaien gaat de volwassen makreel actief in kleine groepen jagen op vissen. De eitjes komen na zes dagen uit en de larven zijn ongeveer vier millimeter lang. Na een jaar zijn de jonge vissen al 20 centimeter. Na drie jaar is de makreel geslachtsrijp.

Bijzonderheden

De makreel is een snelle zwemmer en zijn lichaam is hierop aangepast, zodat de weerstand in het water minimaal is. Hij heeft stabilisatievinnen en kan zijn vinnen tegen het lichaam vouwen.
De makreel heeft geen zwemblaas. Hierdoor kan hij snel naar beneden duiken of omhoog schieten, zonder last te krijgen van drukverschillen. Dit zorgt er wel voor dat de makreel constant in beweging moeten blijven, zodat er voldoende zuurstofrijk water langs zijn kieuwen stroomt.

 

©Bron van de afbeeldingen: 1. Sportvisserij Nederland,  2. www.eol.org
Filmpje: Stichting Natuurbeelden

Aanwezigheid in de Waddenzee

Aantal makrelen per vangdag in de afgelopen 50 jaar: