Een paspoort voor elke soort

Afbeelding 1 van 2

Mul

Mullus surmuletus

maximaal 40 cm
maximaal 1 kilo
tot 10 jaar
bodemongewervelden, o.a. kreeftachtigen, wormen, weekdieren en vissen

Levenscyclus

De mul is in de Waddenzee een dwaalgast, maar de aantallen lijken de laatste jaren toe te nemen. Hij overwintert in zuidelijke wateren en trekt in de zomer in scholen via Het Kanaal naar de Noordzee. In Het Kanaal paait de mul van mei tot juli en de eitjes drijven noordwaarts. De jonge vissen leven eerst in de oppervlaktewateren voordat zij naar de bodem afdalen. De mul is na twee jaar geslachtsrijp.

Bijzonderheden

De baarddraden van de mul bevatten zintuigcellen waarmee hij zijn prooien opspoort.

©Bron van de afbeeldingen: 1. Sportvisserij Nederland,  2. www.eol.org

Aanwezigheid in de Waddenzee

Aantal mullen per vangdag in de afgelopen 50 jaar: