Een paspoort voor elke soort

Afbeelding 1 van 2

Vorskwab

Raniceps raninus

maximaal 27 cm
onbekend
onbekend
schelpdieren, garnalen en bodemvissen

Levenscyclus

De vorskwab komt in lage dichtheden voor langs de Nederlandse kust en slechts zeer sporadisch in de Waddenzee. Hij leeft solitair op rotsige bodems tussen het zeewier. De vorskwab paait van mei tot september. De bevruchte eitjes zweven omhoog naar het oppervlaktewater. Als de larve is uitgegroeid tot een jonge vis van twee centimeter, daalt hij af naar de bodem.

Bijzonderheden

De vorskwab heeft een gevorkte kindraad die hij gebruikt om op de bodem van de zee naar voedsel te zoeken. De vorskwab is familie van de kabeljauw.

©Bron van de afbeeldingen: 1. Sportvisserij Nederland,  2. www.eol.org

Aanwezigheid in de Waddenzee

Aantal vorskwabben per vangdag in de afgelopen 50 jaar: